nedeľa 26. marca 2017

Roláda

Cesto:4 vajcia, 2 PL vody ,130 g polohrubej múky, 100 g práškového cukru,1 bal Vanilínového cukru
1. Žĺtka vyšľaháme s vodou do peny. Pridáme práškový a vanilínový cukor a opäť šľaháme (na najvyššom stupni el. šľahača) do peny. Potom pridáme preosiatu múku a šľaháme na najnižšom stupni elektrickým šľahačom, kým nevznikne hladké cesto. Z bielkov vyšľaháme pevný sneh. Nakoniec vmiešame do cesta sneh z bielkov a to veľmi opatrne a zľahka, aby bolo cesto kypré. Vymiešame hladké spojité cesto.
2. Cesto vylejeme na veľký plech (40 x 32 cm) vyložený papierom na pečenie. Uhladíme stierkou a dáme piecť pri teplote cca 200 °C asi 9 – 11 minút. Na pracovnú plochu položíme utierku, ktorú posypeme práškovým cukrom. Roládu ihneď po upečení vyklopíme na pocukrovanú utierku, stiahneme papier a zrolujeme po dlhšej strane aj s utierkou. Necháme vychladnúť.
3. Potom si pripravíme krém podľa vôle a chuti – najjednoduchšie je použiť Tortové náplne Dr.Oetker rôznych príchutí, ale môžeme použiť aj ľubovoľné vlastné maslové, šľahačkové alebo želatínové krémy, ktoré máme radi. Do krému môžeme podľa chuti pridať i nadrobno nakrájané ovocie, ktoré je osušené (nepúšťa šťavu).
4. Roládu opatrne rozmotáme. Náplň natrieme na piškótu (po celej ploche). Potom roládu opäť zrolujeme.
5. Roládu necháme v chladničke stuhnúť aspoň 3 hodiny. Krájame nahriatym nožom na kolečká.
Vzhľadové a chuťové variácie korpusu na roládu - obmeny:
Kakaové cesto: K múke preosejeme 1 KL kakaa a do cesta pridáme ešte pred snehom z bielkov naviac 1 PL mlieka. Inak postupujeme podľa vyššie uvedeného návodu.
Orechové cesto: Do cesta pridáme 20 g mletých orechov – v rovnakom množstve ale musíme ubrať múku (!), t.j. do cesta dáme len 110 g múky. Oriešky zmiešame s múkou a ďalej postupujeme podľa vyššie uvedeného návodu.
Citrónové cesto: Na múku nastrúhame kôru z 1 umytého citróna. Žĺtka vyšľaháme namiesto s vodou s 2 PL citrónovej šťavy. Inak postupujeme podľa vyššie uvedeného receptu

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára