utorok 4. októbra 2016

Sýty tanier

200 g údenej klobásy 100 g údeného mäsa 50 g údenej šunky olej
Červená kapusta: 700 g červenej kapusty dve cibule olej štyri lyžice octu soľ cukor tri bobkové listy dve lyžice ríbezľového lekváru
Biela kapusta: 700 g bielej kapusty jednu cibuľu dve lyžice oleja dve lyžice nastrúhaných jabĺk ocot cukor celú rascu soľ
Guľaté knedličky: 400 g polohrubej múky 50 g droždia 250 ml mlieka jedno vajce dva rožky, soľ petržlenovú vňať jednu cibuľu olej 100 g oravskej slaniny
Údenú klobásu, mäso a šunku opražíme na oleji. Podávame ich s udusenou bielou a červenou kapustou a s knedľou.
Červená kapusta: Nadrobno nakrájanú cibuľu udusíme na oleji, pridáme nakrájanú kapustu. Zmes posolíme, podlejeme troškou vody, vložíme bobkový list. Hrniec prikryjeme a dusíme, kým kapusta nezmäkne. Potom za občasného miešania odparíme prebytočnú tekutinu a podľa chuti pridáme ocot, cukor a ríbezľový lekvár.
Biela kapusta: Očistenú a nakrájanú cibuľu speníme na oleji v hrnci, pridáme rascu a soľ, vsypeme kapustu a udusíme domäkka. Potom pridáme strúhané jablko, znovu krátko podusíme a ochutíme cukrom a octom.

Knedle: V miske rozdrvíme droždie, zalejeme vlažným mliekom, pridáme vajce, trochu múky a vymiešame riedke cesto. Prisypeme zvyšnú múku, posolíme a vypracujeme husté cesto, do ktorého zapracujeme na kocky nakrájané rožky, petržlenovú vňať, opraženú cibuľu a slaninu. Spolu zmiešame a necháme dvadsať minút kysnúť. Potom z masy formujeme guľaté knedličky, ktoré vložíme do posolenej vriacej vody a pod pokrievkou varíme na miernom ohni dvadsať minút. V polovici varenia knedličky obrátime. Uvarené vyberieme a necháme odtiecť. 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára