0,3
l mlieka, 85 g droždia, 1 kg hladkej múky, 300 g helie, 4 žĺtky,
90 g kryštálového cukru, na špičku noža kardamónu, lyžička
vanilkového cukru, kôra z citróna, 10 g soli, 300 g hrozienok, 300
g kandizovaného ovocia, 80 g posekaných mandlí, 2 lyžice rumu,
škorica
Na
potretie: 200 g helie, 250 g krysštálového cukru, 30 g vanilkového
cukru, práškový cukor
Zvlažného
mlieka, droždia a múky pripravíme kvások. Hrozienka umyjeme,
osušíme a zmiešame s kandizovaným ovocím pokrájaným na drobné
kúsky. Pridáme rum a mandle. Roztopíme heliu a spolu so žĺtkami,
cukrom, vanilkovým cukrom, nastrúhanou citrónovou kôrou, soľou,
kadamónom a štipkou škorice dobre vymiešame. Postupne pridávame
kvások, zvyšnú múku a dôkladne zamiešame. Hladké a pevné
cesto necháme prikryté kysnúť na teplom mieste 45 minút. Potom
cesto opäť premiesime a zapracujeme doňho aj ovocie. Sformujeme 2
bochníky a každý vyvaľkáme do tvaru obdĺžnika tak, aby okraje
boli hrubšie ako stred. Tie prehneme najprv smerom do stredu a
nakoniec ešte raz, ale iba z jednej strany. Túto stranu valčekom
trochu pritlačíme, aby sme dosiahli typicky tvár pre koláč.
Necháme ho ešte ½ hodiny prikrytý dokysnúť na plechu. Pečieme
v predhriatej rúre pri teplote 150 stupňov 55 minút. Ešte teplý
koláč potrieme aspoň dvakrát horúou heliou a posypeme
kryštálovým cukrom zmiešaným s vanilkovým. Necháme vychladnúť
a odložíme vo fólii na pár dní na chladné miesto. Podávame
posypaný cukrom.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára