nedeľa 25. septembra 2016

Vianočná torta

Cesto: 5 vajec 5 lyžíc kryštálového cukru, 4 lyžice polohrubej múky, 1 lyžica hladkej múky, upiecť piškótový korpus. marhule alebo iné ovocie, želatína ,tuk a múka na vymastenie a vysypanie formy.
Krém: 4 dcl vlažného mlieka, 5-6 mokka lyžičiek želatíny , 3-4 žĺtky, vanilkový cukor, 100 g prášk.cukru
Ozdoba: 1/2 l vyšľahanej smotany 

Žĺtky vymiešame s cukrom do peny. Pridáme tuhý sneh ušľahaný z bielkov, múku a citrónovú šťavu. Všetko spolu zľahka premiešame, nalejeme do formy vymastenej tukom a vysypanej múkou a upečieme v mierne teplej rúre. Necháme vychladnúť a na upečený vychladnutý korpus, ktorý sme nechali v tortovej forme natrieme džem.Naň poukladáme ovocie (marhule alebo, broskyne, ananás, jahody a pod.). Na ovocie vylejeme krém a necháme 3-4 hodiny v chladničke stuhnúť. Potom tortu z formy vyberieme a ozdobíme šľahačkou.
Krém: 1 dcl vlažného mlieka a 5-6 mokka lyžičiek želatíny necháme nabobtnať asi 1 hod. Medzitým nad parou miešame 3 dcl mlieka, 3-4 žĺtky, 1 vanilkový cukor a 100 g práškového cukru. To sa mieša až do začiatku varu. Potom do toho ešte horúceho pridáme nabobtnanú želatínu a miešame, aby sa rozplynula.Krém necháme vychladnúť-nie však v chladničke.Nakoniec pridáme 1/2 l vyšľahanej šľahačky a spolu zmiešame.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára