nedeľa 25. septembra 2016

Slivkový koláč so smotanovou polevou

400 g polohrubej múky, balíček droždia, 100 g cukru, balíček vanilkového cukru, balíček strúhanej citrónovej kôry, 100 g roztopenej helie, 0,25 l vlažného mlieka
Plnka: 2 vajcia, 50 g piškót, 1,5 kg sliviek, 3 vajcia, 75 práškového cukru, 2 dl kyslej smotany, 5 lyžíc mandľového likéru, 20 g maizeny, kryštálový cukor

Múku, droždie, vanilkový cukor a strúhanú citrónovú kôru zmiešame, pridáme heliu, mlieko a vajcia a vypracujeme hladké cesto, ktoré nemáme na teplom mieste 1 hodinu kysnúť. Vykysnuté cesto krátko premiesime a rozvaľkané ho uložíme na vymastený a múkou posypaný plech. Necháme 30 minút stáť a potom posypeme rozdrvenými piškótami a na ne ozdobne poukladáme rozpolené slivky a polejeme smotanou vyšľahanou s vajcami, cukrom, mandľovým likérom a maizenou. Upečieme v rúre pri teplote 200 stupňov. Vyberieme a posypeme kryštálovým cukrom. Tento koláč môžeme pripraviť aj so zamrazenými slivkami. Zmrazené rozpolené slivky uložíme na cesto. Potom pečieme ako zvyčajne. Keď chceme uchovať v mrazničke hotový koláč, hneď po vychladnutí ho dôkladne zabalíme do priľnavej fólie, vložíme do igelitového vrecúška a do mrazničky, kde vydrží 6 mesiacov. Pred konzumáciou koláč z mrazničky vyberieme a necháme rozmraziť pri izbovej teplote. Mrazený koláč v alobale môžeme dať na 10 minút ohriať do stredne teplej vyhriatej rúry.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára