400
g polohrubej múky, balíček droždia, 100 g cukru, balíček
vanilkového cukru, balíček strúhanej citrónovej kôry, 100 g
roztopenej helie, 0,25 l vlažného mlieka
Plnka:
2 vajcia, 50 g piškót, 1,5 kg sliviek, 3 vajcia, 75 práškového
cukru, 2 dl kyslej smotany, 5 lyžíc mandľového likéru, 20 g
maizeny, kryštálový cukor
Múku,
droždie, vanilkový cukor a strúhanú citrónovú kôru
zmiešame, pridáme heliu, mlieko a vajcia a vypracujeme
hladké cesto, ktoré nemáme na teplom mieste 1 hodinu kysnúť.
Vykysnuté cesto krátko premiesime a rozvaľkané ho uložíme
na vymastený a múkou posypaný plech. Necháme 30 minút stáť
a potom posypeme rozdrvenými piškótami a na ne ozdobne
poukladáme rozpolené slivky a polejeme smotanou vyšľahanou
s vajcami, cukrom, mandľovým likérom a maizenou.
Upečieme v rúre pri teplote 200 stupňov. Vyberieme a posypeme
kryštálovým cukrom. Tento koláč môžeme pripraviť aj so
zamrazenými slivkami. Zmrazené rozpolené slivky uložíme na
cesto. Potom pečieme ako zvyčajne. Keď chceme uchovať v mrazničke
hotový koláč, hneď po vychladnutí ho dôkladne zabalíme do
priľnavej fólie, vložíme do igelitového vrecúška a do
mrazničky, kde vydrží 6 mesiacov. Pred konzumáciou koláč
z mrazničky vyberieme a necháme rozmraziť pri izbovej
teplote. Mrazený koláč v alobale môžeme dať na 10 minút
ohriať do stredne teplej vyhriatej rúry.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára