1
hrnček polohrubej múky, štipka soli, 1/2 hrnčeka mlieka alebo
vody, 10 g droždia, 1/2 lyžičky cukru, na posýpku mletý mak,
práškový cukor alebo bryndza, tvaroh, na pomastenie roztopené
maslo,
Do
vlažného mlieka dáme pomrvené droždie, cukor, za lyžicu múky a
spolu rozmiešame. Múku preosejeme, trochu osolíme a na doske
zapracujeme roztopené droždie v mlieku. Cesto domiesime, prikryjeme
a necháme nakysnúť. Cesto rozdelíme na 2-3 kusy a vyšúľame asi
1,5 – 2 cm hrubé valčeky. Cesto posýpame múkou. Valčeky
krájame na rovnomerné 1,5 cm kúsky, preložíme na pomastený
plech a necháme nakysnúť. Opekance pečieme v predhriatej rúre
asi 20-25 minút. Majú byť tvrdšie, vypečené. Ak ich
pripravujeme do zásoby alebo viac dní pred použitím, môžeme ich
nechať uschnúť. Dobre vypečené, usušené a na suchom mieste
uskladnené vydržia aj niekoľko týždňov. Pred použitím vložíme
opekance do trochu osolenej teplej vody. Voda nesmie byť horúca,
lebo povrch opekancov by sa rozpadol skôr, ako by voda prenikla do
ich stredu. Namočené opekance prikryjeme a občas premiešame. Čas
máčania je závislý od tvrdosti opekancov, preto ich ochutnávame,
či sú až do stredu premočené. Tvrdšie opekance sa máčajú aj
2 hodiny. Ak voda, v ktorej opekance máčame vychladne, treba ju
prihriať, najviac na 35 – 40 stupňov celzia. Zmäknuté opekance
scedíme, posypeme pomletým makom s práškovým cukrom a polejeme s
roztopeným maslom. Opekance len ľahko premiešame, aby sa
nerozpadli. Ak pripravíme bryndzové opekance, bryndzu rozdrobíme
na teplé opekance, polejeme s maslom a zľahka premiešame. Opekance
môžeme pripraviť aj s tvarohom. Ochutené opekance prihrievame
tak, že ich podlejeme 1-2 lyžicami vody, prikryjeme a na teplej
platni pomaly ohrievame.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára