sobota 24. septembra 2016

Opekance-recept

1 hrnček polohrubej múky, štipka soli, 1/2 hrnčeka mlieka alebo vody, 10 g droždia, 1/2 lyžičky cukru, na posýpku mletý mak, práškový cukor alebo bryndza, tvaroh, na pomastenie roztopené maslo,
Do vlažného mlieka dáme pomrvené droždie, cukor, za lyžicu múky a spolu rozmiešame. Múku preosejeme, trochu osolíme a na doske zapracujeme roztopené droždie v mlieku. Cesto domiesime, prikryjeme a necháme nakysnúť. Cesto rozdelíme na 2-3 kusy a vyšúľame asi 1,5 – 2 cm hrubé valčeky. Cesto posýpame múkou. Valčeky krájame na rovnomerné 1,5 cm kúsky, preložíme na pomastený plech a necháme nakysnúť. Opekance pečieme v predhriatej rúre asi 20-25 minút. Majú byť tvrdšie, vypečené. Ak ich pripravujeme do zásoby alebo viac dní pred použitím, môžeme ich nechať uschnúť. Dobre vypečené, usušené a na suchom mieste uskladnené vydržia aj niekoľko týždňov. Pred použitím vložíme opekance do trochu osolenej teplej vody. Voda nesmie byť horúca, lebo povrch opekancov by sa rozpadol skôr, ako by voda prenikla do ich stredu. Namočené opekance prikryjeme a občas premiešame. Čas máčania je závislý od tvrdosti opekancov, preto ich ochutnávame, či sú až do stredu premočené. Tvrdšie opekance sa máčajú aj 2 hodiny. Ak voda, v ktorej opekance máčame vychladne, treba ju prihriať, najviac na 35 – 40 stupňov celzia. Zmäknuté opekance scedíme, posypeme pomletým makom s práškovým cukrom a polejeme s roztopeným maslom. Opekance len ľahko premiešame, aby sa nerozpadli. Ak pripravíme bryndzové opekance, bryndzu rozdrobíme na teplé opekance, polejeme s maslom a zľahka premiešame. Opekance môžeme pripraviť aj s tvarohom. Ochutené opekance prihrievame tak, že ich podlejeme 1-2 lyžicami vody, prikryjeme a na teplej platni pomaly ohrievame. 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára